Krajské dožínky oslaví konec léta

Plakát

Pardubice (15.9.2015) – Tradiční svátky sklizně a konce léta se blíží. Krajské dožínky oslaví úrodu, řemesla i gastronomii 20. a 21. září na Zámku Pardubice a na Pernštýnském náměstí. Jako každý rok se tu představí střední školy Pardubického kraje spolu se zemědělci a potravináři. Návštěvníci se mohou těšit na tradice spojené s dožínkami, ochutnávky regionálních potravin i na vystoupení skupiny Buty.

„Zámek Pardubice bude v neděli a pondělí plný stánků středních škol, které představí nejen dožínkové tradice a řemesla. Malí i velcí návštěvníci si budou moci svázat snop, postavit panáka ze slámy, vyrobit si dožínkové předměty, ale také ochutnat dožínková jídla a nápoje nebo zasoutěžit o ceny,“ zve na akci náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. „Chybět nebudou dětmi oblíbená domácí zvířata, výstava historických zemědělských strojů a atmosféru podtrhne i flašinetář,“ dodává náměstkyně.

Na náměstí vyhlásí MLS Pardubického kraje, hrát bude Buty

Současně se slaví Den zemědělců, potravinářů a venkova Pardubického kraje. „Společné oficiální zahájení obou akcí bude v neděli ve 14 hodin na Pernštýnském náměstí. Veřejnost se může těšit na vyhlášení výsledků letošního ročníku soutěže MLS Pardubického kraje, jízdy koňskými povozy, ukázky zemědělské techniky, stánky s potravinami a soutěže pro děti i dospělé,“ láká na oslavy krajský radní Václav Kroutil, který má venkov a zemědělství na starosti. Kromě tradiční cimbálovky vystoupí na Pernštýnském náměstí letos skupina Buty (od 17 hodin).

Jak vypadá pernice, díže či kopist?

Na Zámku Pardubice začíná program v neděli ve 13 hodin a pokračovat bude i v pondělí od 8:30 do 14 hodin. Novinkou letošního ročníku je Dožínkové kolo štěstí. Připravili ho pracovníci Regionálního muzea v Chrudimi. V nevšedním kvízu se malí i velcí návštěvníci setkají s historickými pojmy z oblasti řemesel, oblékání, kuchyně i zemědělství, které už pomalu upadají v zapomnění, ačkoliv se s nimi ještě často setkáváme v pohádkách, v muzeích, nebo na hradech a zámcích. Zjistí, co nosily naše prababičky na sobě, čím naši pradědové sklízeli svá políčka nebo jaké náčiní používali naši předci v kuchyni. Na úspěšné detektivy čeká na závěr sladká odměna!

Ze zrna se bude vyrábět pečivo i pivo

Spolek Bacrie předvede v neděli na zámku Cestu zrna. Děti si vyzkouší drcení zrní na mouku jako v době kamenné – na zrnotěrce a žernovu, vyrobí si vlastní mouku a z těsta pak uhnětou placku nebo „hada“. Ty si pak upečou v peci, na kamenu nebo na prutu nad ohněm. Krom placek a chleba se zkvašené zrno využívalo i k výrobě piva. Návštěvníci proto ochutnají také pravěké pivo – ovšem poněkud jiné, než na jaké jsme dnes zvyklí.

Rubrika: Aktuality, Regionální potraviny na regionální stůl, Venkov je dobrým mistem pro život, Vzdělání, mladá generace